On Today’s Gospel

Posted: March 1, 2023 by CatholicJules in Personal Thoughts & Reflections
Tags:

Whether the book of Jonah is fictitious or historical does not matter for it is inspired scripture. Lest we forget that Jesus references the book in today’s Gospel. Let us then reflect on how we might be the people of Nineveh in today’s context or how we might be Jonah?

Have we listened to the call of the Lord our God who yearns for us to repent and turn back to Him? Either through His prophet, priest, laity, family or friend? Have we refused to listen because we feel we know best when, where or how. Or have we started this Lenten journey as One Body in Christ; knowing that by this powerful act of unity in desiring to draw close to Him, there is a ripple effect of conversion in the world!

Are we anything like Jonah? Who was inward looking, refusing to heed the call of our loving Lord to go on a mission? Are we fearful with self-doubt? Do we doubt that we will be given power from on high to complete the mission? That our words will echo His words and in His Word there is power! Power to transform and change.

Lord Jesus let me be Your sign of love in the world in all that I say and do. Amen

________

First reading

Jonah 3:1-10 ·

The Ninevites repent, and God spares them

The word of the Lord was addressed to Jonah: ‘Up!’ he said ‘Go to Nineveh, the great city, and preach to them as I told you to.’ Jonah set out and went to Nineveh in obedience to the word of the Lord. Now Nineveh was a city great beyond compare: it took three days to cross it. Jonah went on into the city, making a day’s journey. He preached in these words, ‘Only forty days more and Nineveh is going to be destroyed.’ And the people of Nineveh believed in God; they proclaimed a fast and put on sackcloth, from the greatest to the least. The news reached the king of Nineveh, who rose from his throne, took off his robe, put on sackcloth and sat down in ashes. A proclamation was then promulgated throughout Nineveh, by decree of the king and his ministers, as follows: ‘Men and beasts, herds and flocks, are to taste nothing; they must not eat, they must not drink water. All are to put on sackcloth and call on God with all their might; and let everyone renounce his evil behaviour and the wicked things he has done. Who knows if God will not change his mind and relent, if he will not renounce his burning wrath, so that we do not perish?’ God saw their efforts to renounce their evil behaviour, and God relented: he did not inflict on them the disaster which he had threatened.

________

Gospel

Luke 11:29-32

As Jonah became a sign to the Ninevites, so will the Son of Man be a sign

The crowds got even bigger, and Jesus addressed them:

    ‘This is a wicked generation; it is asking for a sign. The only sign it will be given is the sign of Jonah. For just as Jonah became a sign to the Ninevites, so will the Son of Man be to this generation. On Judgement day the Queen of the South will rise up with the men of this generation and condemn them, because she came from the ends of the earth to hear the wisdom of Solomon; and there is something greater than Solomon here. On Judgement day the men of Nineveh will stand up with this generation and condemn it, because when Jonah preached they repented; and there is something greater than Jonah here.’

Comments
 1. suzanamonika says:

  jag vet inte allt vet inte bäst hela livet är en skola AMEN tis 230228
  papa je previdija kain slucaj gog i magog znas da sada i ja pocela kapit da je d v ubijanja medusobno ovo je antiprogram OBNOVA JESUSA KRISTA citaj eng datum 28 skottår je danas SV ANTE /MARTHA U pokoro /postu – Korizmeno vrijeme pa se treba cinit pokora i molit. Ovo je vrijeme vjere i obracenja samo nismo svi u tome. Hvala Bogu mogu i postit i molit i onda naci i svoj mir. Vidimo razna razaranja i unistenja na sve moguce nacine i ljudi opet nisu svjesni posljedica nego se sve vise bahate umjesto da zastanu i vide sta nam Nebo porucuje

  Neda

  Neda Mlinarevic

  22:11

  Du har skickat

  https://ocarm.org/…/1059-lectio-divina-march-2023/file
  Mejla

  Susanna Kierkegaard

  John sköts fyra gånger efter knatteträningen

  Avtalet med EU ska stoppa våldet på Nordirland

  PUBLICERAD: I DAG 16.03

  Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

  Polisen John Caldwell blev skjuten av terrorister.

  Polisen John Caldwell blev skjuten av terrorister.

  Foto: David Young / AP

  LEDARE

  Polisen John Caldwell, 48, tränade ett nordirländskt knattelag i fotboll på kvällarna. I onsdags lassade han in bollar i bakluckan tillsammans med barnen när två män dök upp och sköt honom flera gånger.

  Caldwell har lett flera uppmärksammade polisutredningar av paramilitära grupper på Nordirland. Nu ligger han nedsövd på intensiven.

  Utbrytare från den Irländska republikanska armén har tagit på sig dådet.

  Nytt avtal

  Det är mot den tunga kulissen som den brittiska regeringen och EU i dag presenterar ett nytt Brexitavtal för Nordirland. Överenskommelsen från 2019 har skrivits om. Den krävde gränskontroller mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

  Alternativet att ha dem mot Irland skulle med säkerhet ha väckt den gamla konflikten till liv. Man valde det minst dåliga alternativet. Men tullarna på Irländska sjön har ändå skapat problem.

  Nu ska ”betrodda företag” slippa gränskontroller mellan öarna. Bort med krångligt pappersarbete.

  En känslig del av det nya avtalet är att EU-domstolen fortfarande har jurisdiktion på Nordirland. Domarna i Luxemburg har sista ordet i eventuella dispyter.

  Vad hårdföra brexitörer och unionister tycker om den saken återstår att se.

  Kompromissat

  Men överlag tycks avtalet vara en rättvis kompromiss. Premiärminister Rishi Sunak har beskrivits som pragmatisk och lätt att ha att göra med från EU:s håll.

  Kanske hjälper det att han till skillnad från föregångare inte kallat motparten för ”bajskorvar”.

  Dödlig bilbomb

  I april är det 25 år sedan Långfredagsavtalet skrevs under. Det blev slutet på en flera decennier lång konflikt mellan katoliker och protestanter, brittiska unionister och irländska republikaner.

  Nästan slutet, i alla fall.

  Mordförsöket på polisen John Caldwell i Omagh väckte minnen av tidigare händelser i samma stad. I en terrorattack 1998 dödades 29 personer av en bilbomb. Över 200 skadades. Vittnen har beskrivit hur kroppsdelar låg utspridda på gatan – ”folk försökte förstå vad som tillhörde vem”.

  Terroristerna från Real IRA hade tänkt spränga bilen utanför Omaghs tingshus, men kunde inte hitta en bra parkeringsplats.

  Bomben var ett försök att sabotera det då färska fredsavtalet, men fick nästan motsatt effekt. Folket på Nordirland krävde ett slut på våldet.

  Fortfarande känsligt

  Brexit blev en påminnelse om hur skör freden är. Gränskontroller är fortfarande känsliga. Det nordirländska parlamentet i Belfast har varit nedstängt i flera år på grund av politiska låsningar.

  Extremister med vapen skjuter fotbollstränare.

  Men lite hopp finns det. Det nya brexitavtalet kan göra stämningen på Nordirland lättare. Och kanske kan de där barnen i fotbollslaget bli den första generationen som lämnar konflikten bakom sig.

  Av:

  Susanna Kierkegaard

  OCARM.ORG

  ocarm.org

  Dagstidning Philip Neri

  @DailyPhilipNeri

  ·

  17 timmar

  28 februari: ”Vi måste utöva den ande som Gud ger oss i bön och följa den. så att när det till exempel lutar oss att meditera över passionen, får vi inte vilja meditera över något annat mysterium.

  Bild
  1

  8

  35

  1,122

  Joyce Meyer

  @JoyceMeyer

  ·

  5 timmar

  Mitt i ångest och oro kan vi fortfarande vara tacksamma för att Gud är där med oss för att trösta oss och hjälpa oss genom de svårigheter vi möter. #JoyceQuote

  Bild
  Suzana Monika

  moraju irci staviti grenskontrolu znas ca je to to je ca imaju kabaninarod kurdi iz turske do kabane imas 38 takvih posta tako ce biti izmedu irca i brita oni bi stavili ZOLL nema vise prelaza te skinu ako si paramilitar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s